Wednesday 19 June 2013

share resepi

ok jom kita try resepi sedap nie yang saya dapat dari blogger kita ucu bakery

Bahan-bahan ;

Ikan sembilang - disiang dan basuh dgn limau kasturi/asam jawa
Bawang merah - dihiris*
Bawang putih - dihiris*
Halia - dihiris*
Bunga lawang
Kayu manis
Rempah kari adabi  - 2 peket yg kecik
Rempah kari babas - 1 paket yg kecik
1 kotak Santan - 250gm
Kacang bendi
Air
Air asam jawa
Garam
Perasa

Cara- Cara :

Panaskan minyak dan masukkan bahan hirisan serta bunga lawang dan kayu manis hingga kekuningan.
Bancuh ke dua-dua  serbuk kari dgn sedikit air serta air asam jawa
Kemudian masukkan ke dalam bahan tumisan tadi dan kacau sehingga pecah minyak - api perlahan 
Masukkan separuh  santan bersama air -  jangan banyak sangat
Apabila telah mendidih baru masukkan ikan sembilang tadi bersama kacang bendi- kacau dengan perlahan-lahan
Masukkan garam dan sedikit perasa
Apabila mendidih sekali lagi baru masukkan santan pekat - kacau perlahan
Semua rasa sudah sempurna baru matikan api dan bolehlah dihidang.

0 comments:

Post a Comment